BMW

BMW onthult nieuwe M5 MotoGP™ Safety Car

Sinds 1999 levert BMW M de vloot van high-performance safety cars voor de koningsklasse van de motorsport als “Officiële Auto van MotoGP™.” Het nieuwste hoogtepunt in deze vloot, de BMW M5 MotoGP™ Safety Car, zal dit weekend zijn debuut maken. De onthulling vond plaats op donderdagavond tijdens een speciaal klantenevenement voor de introductie van de nieuwe BMW M5-modelreeks in het House of BMW in Milaan, Italië. De presentatie werd verzorgd door Sylvia Neubauer, Vice President Customer, Brand en Sales bij BMW M GmbH, samen met Massimiliano Di Silvestre, CEO van BMW Italia. Met deze innovatieve safety car zet BMW M GmbH de trend van geavanceerde hybride technologie voort, net als bij de BMW XM Label Red Safety Car. De BMW M5 Safety Car maakt zijn racedebuut op zaterdag tijdens de Grand Prix in Misano.

Langdurige samenwerking met MotoGP™

“We zitten momenteel in ons 26e seizoen van BMW M als ‘Officiële Auto van MotoGP’. We zijn trots op onze langdurige samenwerking met MotoGP-rechthebbende Dorna Sports en hebben altijd gestreefd naar optimale veiligheid met de meest innovatieve high-performance auto’s wanneer de beste motorracers ter wereld het circuit op gaan. Met de BMW M5 MotoGP Safety Car zetten we deze traditie voort,” aldus Sylvia Neubauer tijdens de onthulling.

Elektrische prestaties en innovatieve technologie

De nieuwe safety car is gebaseerd op de BMW M5, die in juli zijn wereldpremière beleefde tijdens het Goodwood Festival of Speed en vanaf november wereldwijd wordt gelanceerd. Dit topmodel met geëlektrificeerde aandrijving is perfect geschikt voor gebruik als safety car. Onder de motorkap bevindt zich een modelspecifieke versie van het M HYBRID-systeem, dat een hoogtoerige V8-motor met M TwinPower Turbo-technologie combineert met een elektromotor. Samen leveren ze een maximaal vermogen van 535 kW/727 pk. Dit vermogen wordt via een 8-traps M Steptronic-transmissie en M xDrive vierwielaandrijving op de weg overgebracht. Verschillende andere M-technologieën zorgen voor perfecte rijprestaties in elke situatie.

Atletisch design en speciale livery

Het productiemodel valt al op door zijn uiterlijk. Het typische M-design voor high-performance auto’s is opnieuw geïnterpreteerd met brede wielkasten, zijskirts, een gesculpteerde voorbumper en een modelspecifieke oppervlaktebehandeling bij de C-stijl, wat de BMW M5 een atletische uitstraling geeft. De BMW M5 Safety Car voor MotoGP™ heeft bovendien een speciale graffiti-design livery.

“Deze speciale livery is afgeleid van het ontwerp van onze BMW M Hybrid V8 raceauto’s, waarmee BMW M Motorsport deelneemt aan het FIA World Endurance Championship en races zoals de 24 Uur van Le Mans en de IMSA-serie in Noord-Amerika,” verklaarde Sylvia Neubauer. “Dit belichaamt perfect onze inzet voor hybride technologie. De verbinding tussen de BMW M Hybrid V8 en de BMW M5 is een voorbeeld van onze BMW M-filosofie: geboren op het circuit, gemaakt voor de straat.”

Specifieke aanpassingen voor het circuit

Zoals gebruikelijk bij safety cars heeft BMW M GmbH specifieke aanpassingen gemaakt voor gebruik op het circuit. Verschillende BMW M Performance Parts zijn geïnstalleerd, zoals koolstofvezel voorzetstukken, een aramide achterdiffuser, koolstof zijskirts, koolstof-titanium uitlaateindstukken en een koolstof brandstofdop.

Bijzondere kenmerken zijn onder andere de dakbalk van de safety car, een voorste splitter, Recaro stoelen, 6-punts racetuigjes, een brandblusser en een brandstofzuigpomp voor overzeese transporten. Op zaterdag 7 september zal de nieuwe BMW M5 MotoGP™ Safety Car voor het eerst het circuit op gaan tijdens de Gran Premio Red Bull di San Marino e della Riviera di Rimini in Misano.

Speciale gast: Valentino Rossi

Een van de vele aanwezige gasten bij de presentatie in Milaan was Valentino Rossi. De negenvoudig wereldkampioen motorsport is goed bekend met de betrokkenheid van BMW M bij MotoGP™. Sinds zijn overstap naar vier wielen heeft hij als BMW M-fabriekscoureur succes geboekt in de BMW M4 GT3 sinds het seizoen 2023.

Geef een reactie