Jaguar Land Rover

JLR Verhoogt Bewustzijn van Bestuurders over Geavanceerde Rijhulpsystemen (ADAS)

De Britse autofabrikant JLR zet een initiatief voort om de bewustwording van bestuurders over kritieke geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) te vergroten, nadat uit een enquête bleek dat veel bestuurders niet goed op de hoogte zijn van deze technologieën.

De nieuwste voertuigen zijn technologisch zeer geavanceerd en bevatten nu meer ADAS-functies dan ooit tevoren als standaard, ter ondersteuning van de bestuurder. Toch bleek uit een JLR-enquête dat 41 procent van de respondenten niet duidelijk weet wat hun ADAS-systemen doen.

De enquête wees ook uit dat een groot aantal bestuurders zich er niet van bewust is dat veiligheid kritische ADAS-systemen, zoals autonoom noodremmen of systemen voor het detecteren van aanrijdingen tijdens het achteruitrijden, kunnen uitschakelen wanneer de sensoren van hun auto worden belemmerd door vuil of ander afval.

JLR werkt samen met de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) om de bewustwording te vergroten. De DVSA heeft zijn rijgidsen en andere literatuur bijgewerkt met informatie over ADAS-systemen en geeft publieke richtlijnen uit om het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten.

De verkeersveiligheid in Europa is in het afgelopen decennium aanzienlijk verbeterd, deels dankzij technologische vooruitgangen zoals het verplicht installeren van ADAS-systemen in nieuwe auto’s. Het is echter van cruciaal belang dat bestuurders leren over de systemen die in hun auto zijn geïnstalleerd en hoe ze deze moeten bedienen en onderhouden zodat ze optimaal functioneren.

Naast waarschuwingen in de JLR-voertuighandleidingen lanceren we een campagne om de bewustwording over ADAS-systemen te vergroten, en we zijn verheugd dat de Britse overheid stappen onderneemt om bestuurders in het VK voor te lichten over ADAS-systemen.

Thomas Mueller, JLR Executive Director of Product Engineering

Geef een reactie