BMW

BMW Group Fabriek Steyr stapt over op een andere energievoorziening

BMW Group Fabriek Steyr schakelt volledig over op stadsverwarming voor warmte: bij reguliere activiteiten gebruikt de Oostenrijkse motorfabriek nu geen aardgas meer, maar afhankelijk van warmte van een nabijgelegen biomassa-energiecentrale. Als symbolische daad hebben Milan Nedeljković, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG verantwoordelijk voor productie, en Arnold Schwarzenegger de nieuwe stroomvoorziening aangezet. De verandering van energiebron is een nieuwe stap in de inspanningen van BMW Group om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

Milan Nedeljković, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG verantwoordelijk voor productie: “We optimaliseren de ecologische voetafdruk van al onze productiefaciliteiten wereldwijd door gebruik te maken van innovatieve technologieën en het potentieel van de lokale omgeving om energie op te wekken uit fossiele brandstofvrije bronnen. Vandaag zetten we hier in Steyr een nieuwe mijlpaal.”

Consistente vermindering van het energieverbruik
BMW Group Fabriek Steyr verbruikt ongeveer 250 gigawattuur energie per jaar — genoeg om ongeveer 59.000 huishoudens van stroom te voorzien. In de afgelopen jaren is het energieverbruik gestaag gedaald: “Sinds 2006 zijn we erin geslaagd de hoeveelheid energie die we per motor verbruiken bijna te halveren”, legt fabrieksdirecteur Klaus von Moltke uit.

Warmteleveringen spelen daarbij een bijzonder belangrijke rol: “De centrale werd in 2012 voor het eerst aangesloten op het stadsverwarmingsnet. Sindsdien zijn er meerdere uitbreidingen geweest,” vervolgde Klaus von Moltke. De overstap naar volledig stadsverwarming zou naar verwachting voltooid zijn tegen de jaarwisseling van 2024-2025, maar is nu tweeëneenhalve maand eerder gerealiseerd.

Waar de warmte vandaan komt: regionale stadsverwarming met houtsnippers
De overstap zou niet mogelijk zijn geweest zonder een sterke partner in de regio: BMW Group Fabriek Steyr haalt nu zijn warmte uit de biomassacentrale van Fernwärme Steyr, iets minder dan een kilometer verderop. Dit wordt beheerd door de twee energieleveranciers van de staat — Energie AG Oberösterreich Erzeugung GmbH en EVN Wärme GmbH — in hun gezamenlijke dochteronderneming, Bioenergie Steyr GmbH. Om de warmte-energie te leveren die de fabriek Steyr nodig heeft, wordt op de locatie een extra warmteopwekkingsinstallatie met een biomassaketel van 10 megawatt gebouwd. Fabriek Steyr haalt zijn warmte dus uit hernieuwbare bronnen: houtsnippers uit de omliggende bossen.

Klaus von Moltke vatte de situatie samen en zei: “Door over te schakelen op 100 procent warmte uit regeneratieve biomassa zetten we vandaag een grote stap. Onze centrale haalt nu zowel de elektriciteit als de warmte voor reguliere activiteiten uit hernieuwbare energiebronnen.”

De symbolische energieswitch van vandaag vond plaats op het podium terwijl meer dan duizend medewerkers toekeken. In zijn keynote speech riep Arnold Schwarzenegger alle aanwezigen op om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Vervolgens heeft hij de gasvoorziening van de centrale afgesloten. Milan Nedeljković, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG verantwoordelijk voor productie, zette vervolgens symbolisch de laatste uitbreiding van de stadsverwarmingsvoorziening aan.

Arnold Schwarzenegger ging vervolgens naar Klaus von Moltke en Milan Nedeljcović voor een rondleiding door het trainings- en opleidingscentrum, de motorassemblage en de onlangs geopende productielijn voor elektrische motoren van BMW Group Fabriek Steyr, waarbij hij met zijn medewerkers praatte.

Geef een reactie