Seat

Nieuwe Leon: hyperconnected dankzij 16 antennes

Vraag een willekeurige consument hoeveel antennes er in of op een auto zitten, en het antwoord zal in veel gevallen “ééntje, voor de radio” zijn. Het zijn er echter veel meer! De nieuwe SEAT Leon heeft er zelfs 16, voor connectiviteit, comfort en veiligheid. Hoewel nauwelijks zichtbaar zijn ze essentieel voor het functioneren van de auto’s van vandaag, laat staan van die van morgen.

Antennes laten een auto communiceren met de buitenwereld, en vice-versa. De metalen elementen zetten elektrische energie om in elektromagnetische golven en functioneren zowel als ontvanger en verzender van informatie.

Meer dan alleen radio

Er zijn al meerdere antennes nodig om enkel af te stemmen op een AM, FM of digitaal DAB+ radiozender. Maar een auto heeft er nog veel meer, met uiteenlopende functies die alle essentieel zijn voor het correct functioneren van de auto. De 4G telefoonantennes worden gebruikt voor connectiviteitsfuncties, diverse veiligheidsassistenten – waaronder de e-Call noodoproep – en de bereikbaarheid van de inzittenden. Daarnaast zijn er antennes voor het navigeren en de voertuiglocatie (GPS), voor Bluetooth en WiFi, terwijl andere specifiek geënt zijn op het verschaffen van toegang tot de auto of het op afstand inschakelen van de verwarming.

Iedereen weet hoe vervelend ‘ruis op de lijn’ kan zijn, en hoe belangrijk het ontvangen van waarschuwingssignalen is. Voor SEAT’s engineers ligt de uitdaging erin om onder alle omstandigheden een optimale communicatiekwaliteit te garanderen. En dat is niet eenvoudig, aangezien een auto zich continu verplaatst en vaak gebieden doorkruist waar de ontvangst matig of ronduit slecht is. Voor dat doel werkt SEAT bijvoorbeeld met een ‘pakket’ van verschillende antennes die dezelfde functie hebben, waarbij automatisch de antenne met het beste signaal wordt geselecteerd.

Van dakspriet naar shark-fin

Het aantal antennes verschilt per auto, hoewel er dat vandaag-de-dag minimaal tien zijn. SEAT’s vierde generatie Leon – heeft er liefst 16. Het dak is de beste plek om ze onder te brengen, aangezien dat het hoogste punt van de auto is, met het grootste bereik in alle richtingen. Daarom stuurt de ‘shark-fin’ antenne (de elektronische vervanger van de aloude dakspriet) op het dak van de Leon al vier functies aan: GPS, 4G-telefonie, WiFi en de afstandsbediening van de verwarming. Daar blijft het echter niet bij. Alle niet-metalen locaties vormen een potentiële plek om een antenne onder te brengen: van de verwarmde achterruit tot aan de bumper en portiergrepen.

Waar communicatie vandaag-de-dag al belangrijk is, is dat morgen zelfs van elementair belang. Bij autonoom rijdende auto’s die zijn uitgerust met 5G-technologie is het in een ‘split second’ uitwisselen van data met de cloud cruciaal en moeten antennes altijd en overal functioneren. SEAT verwacht daarom de komende jaren nog eens tien extra antennes in auto’s onder te brengen; voor entertainment en infotainment (augmented reality, 4K videostreaming of online games) tot aan het verbeteren van GPS-gegevens, en uiteraard met het oog op autonome en maximaal verbonden auto’s.

De 16 antennes in de nieuwe SEAT Leon

Dit zijn de 16 antennes die de nieuwe Leon tot SEAT’s eerste volledig connected en veiligste auto maken:

5 radioantennes: analoog (AM/FM) en digitaal (DAB)

1 Shark-fin-antenne:
– navigatie en locatie (GPS)
– WiFi en Bluetooth
– 4G-telefonie
– verwarming op afstand

3 4G-telefonie-antennes:
– voor connectiviteitsdiensten
– veiligheidsfuncties (e-Call)
– verbeterde mobiele bereikbaarheid van inzittenden

2 Bluetooth- en WiFi-antennes:
– koppelen van infotainmentsystemen aan mobiele apparaten van inzittenden
– Handsfree-, Full Link- en WiFi Hotspot-functies

5 antennes voor toegankelijkheid en aansturing:
– op afstand ont- en vergrendelen van de portieren
– KESSY en Digital Key systemen (voor in- en uitschakelen van het contact via de startonderbreker)

Geef een reactie