Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat jonge automobilisten relatief vaak het slachtoffer zijn van verkeersongevallen. Het nieuws toont aan dat inspanningen om de verkeersveiligheid te vergroten nodig blijven. Zo organiseren de United Nations in de week van 8-14 mei de vierde Global Road Safety Week waarbij de focus dit jaar ligt op snelheid en de risico’s die snelheid met zich mee kunnen brengen. Ook Ford doet met het Ford Driving Skills for Life-programma (Ford DSFL) ook dit jaar weer zijn uiterste best om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.
Volgens het CBS is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland vorig jaar gestegen. Na de jarenlange daling, waarbij zowel in 2013 als in 2014 het aantal doden uitkwam op 570, en de toename tot 621 doden in 2015, is er nu opnieuw een toename in 2016. Afgemeten naar de bevolkingsomvang, vallen er verhoudingsgewijs veel doden in het verkeer onder jongeren en jongvolwassenen (15-29 jaar). Auto-ongelukken zijn zelfs de belangrijkste doodsoorzaak onder jeugdige bestuurders tussen de 18 en 24 jaar. Bij de United Nations Global Road Safety Week ligt de focus dit jaar op snelheid en de risico’s die snelheid met zich mee kan brengen. Een groot deel van alle fatale ongevallen is terug te voeren op te hard rijden. In aanvulling daarop organiseert Ford eind september voor de derde keer in Nederland de gratis praktijktraining Driving Skills for Life om jonge automobilisten de kennis en vaardigheden bij te brengen die hen het leven kunnen redden. Bij deze editie van het event ligt de focus op snelheid.
Training
Ford heeft al vele miljoenen in een veiliger verkeer geïnvesteerd; het was in 2003 de eerste autofabrikant die middels Driving Skills for Life een gratis uitgebreide rijopleiding aanbood aan beginnende bestuurders. Tijdens de training geven geschoolde instructeurs les in het onderkennen van risico’s, rijvaardigheid, het omgaan met snelheid en afstand houden. Het programma draait in 35 verschillende landen en behandelt ook de moderne gevaren als het appen of selfies maken achter het stuur en de gevolgen van het rijden onder invloed van drank en drugs. Gedurende de praktijklessen nemen jonge bestuurders zelf plaats achter het stuur om samen met een professionele instructeur hun vaardigheden te verbeteren. De training is niet alleen leuk, gratis en informatief, maar ook altijd relevant omdat Ford de inhoud van de training voortdurend evalueert. Sinds de introductie in de Verenigde Staten heeft Ford DSFL wereldwijd al meer dan één miljoen jonge automobilisten getraind. Tijdens de praktijktraining in Lelystad zullen de instructeurs van ProDrive Training tijdens Driving Skills for Life dit jaar extra aandacht schenken aan de gevaren die te hard rijden met zich meebrengen.
De derde Nederlandse editie van Driving Skills for Life vindt dit jaar plaats in het weekend van 29/30 september en 1 oktober in Lelystad. Ford heeft gedurende het evenement plaats voor 450 jonge automobilisten van 17 t/m 24 jaar oud. Meer informatie is te vinden op: https://www.drivingskillsforlife.nl.