Audi

Innovatief schokdempersysteem van Audi bespaart brandstof en verbetert comfort

In de mobiliteit van de toekomst speelt de terugwinning van energie een steeds belangrijkere rol. De wielophanging gaat daar ook aan bijdragen. Audi werkt aan een prototype met de naam ‘eROT’, waarbij elektromechanische rotatiedempers de huidige hydraulische schokdempers vervangen voor een nog comfortabeler rijgedrag.

Het principe achter eROT is eenvoudig uit te leggen: “Elk gat in de weg en elke hobbel wekken kinetische energie op in de auto. De schokdempers die nu worden gebruikt, absorberen deze energie, die wordt omgezet in warmte en vervolgens verloren gaat”, aldus dr.-ing. Stefan Knirsch, lid van de Raad van Bestuur voor Technische Ontwikkeling bij Audi AG. “Met het nieuwe elektromechanische dempersysteem dat deel uitmaakt van de 48 volt accu vangen we deze energie op. Ook biedt deze technologie ons en onze klanten compleet nieuwe mogelijkheden wat betreft de afstelling van de wielophanging.”

Meer comfort en bagageruimte
Het eROT-systeem reageert opvallend snel. Deze actief aangestuurde wielophanging speelt perfect in op oneffenheden in de weg en de rijstijl van de bestuurder, doordat de mogelijkheden voor de demperinstelling vrijwel eindeloos zijn. In tegenstelling tot conventionele schokdempers zijn bij het eROT-systeem de teruggaande slag en de compressieslag niet afhankelijk van elkaar. Daardoor kan de laatste comfortabel zacht worden gemaakt, zonder dat dit ten koste gaat van de dempingprestaties. Een ander voordeel van het nieuwe systeem is het feit dat horizontaal geplaatste elektromotoren de rechtop geplaatste telescopische schokdempers vervangen, waardoor er meer bagageruimte beschikbaar is.

Het eROT-systeem biedt nog meer mogelijkheden: het kan de kinetische energie die wordt geproduceerd tijdens in- en uitveren van de schokdemper omzetten in elektriciteit. Hierbij vangt een hefboomarm de beweging van de wieldraagarm op. De hefboomarm geeft deze energie af aan een elektromotor, die de bewegingsenergie omzet in elektriciteit. Hiermee werd tijdens tests op Duitse wegen gemiddeld 100 tot 150 watt stroom opgewekt – van 3 watt op een recent geasfalteerde snelweg tot 613 watt op een in slechte staat verkerende provinciale weg. Onder gemiddelde rijomstandigheden komt dit neer op een CO2-besparing van maximaal drie gram per kilometer.

48 Volt
De nieuwe eROT-technologie is gebaseerd op een 48 volt accu. Deze lithium-ion-accu biedt in de huidige vorm een energiecapaciteit van 0,5 kWh en een piekvermogen van 13 kilowatt. Een DC-omvormer koppelt het 48 volt elektrische hulpsysteem aan deze 12 volt accu.

De eerste testresultaten van de eROT-technologie zijn veelbelovend, dus de toepassing ervan in toekomstige productiemodellen van Audi is zeker denkbaar. Een vereiste hiervoor is de toepassing van de 48 volt accu, dat een belangrijk onderdeel vormt van Audi’s elektrificatiestrategie. In de voor 2017 geplande volgende generatie zal het 48 volt-systeem het voornaamste elektrische systeem in nieuwe Audi-modellen vormen, waarbij het een high-performance mild hybrid-systeem van energie zal voorzien. Het gevolg is een besparingspotentieel van maximaal 0,7 liter per 100 kilometer.

Geef een reactie