Rechtbank Midden-Nederland (kantonrechter Utrecht) heeft op 11 juli jl. een milieuzone-boete teruggedraaid, omdat de bebording rond de zone onduidelijk is.
Het betreft de borden die aangeven dat men de milieuzone nadert. Naar het oordeel van de kantonrechter is het onduidelijk voor wie de zone eigenlijk geldt. Het argument van de officier van justitie dat dit algemene bekendheid geniet, werd niet door de kantonrechter gedeeld. Als gevolg hiervan hoeft de gedupeerde de boete van 90 euro niet te voldoen.
Directeur Peter Staal van de KNAC ziet in deze uitspraak het zoveelste bewijs van het feit dat de Utrechtse milieuzone overhaast en onzorgvuldig is ingevoerd. “Mede dankzij deze uitspraak zien wij als KNAC de uitspraak in zaak die we hierover hebben aangespannen bij de Raad van State met nog meer vertrouwen tegemoet.” Die uitspraak wordt eind dit jaar verwacht.
De recente uitspraak van de rechter moet volgens de KNAC voor de gemeente Utrecht aanleiding zijn om alle opgelegde boetes terug te betalen. Staal: “Die onduidelijkheid bestaat immers al sinds de invoering van de milieuzone, iets wat we ook herhaaldelijk hebben aangegeven. Een dergelijke actie van de gemeente voorkomt een enorme rompslomp, want nu ben je als gedupeerde eigenlijk altijd genoodzaakt om naar de kantonrechter te stappen. Veel beter zou het zijn wanneer de gemeente Utrecht lering trekt uit de recente uitspraak en de boetes zelf terugdraait.”
Eerder al stelde de rechtbank in Utrecht de KNAC en de SSLU in het gelijk in een zaak waarin zij stelden dat de onderbouwing van de milieuzone niet deugt. De rechter vernietigde het verkeersbesluit, maar liet de rechtsgevolgen helaas in stand. “De stapeling van uitspraken zou de gemeente Utrecht moeten overtuigen van het feit dat die de milieuzone moet opheffen. De KNAC is wel degelijk voor schone lucht, maar niet door middel van dure en zinloze milieuzones”, aldus Staal.